Info

Obsah blogu "Genealogie Hradil" k 26. 05. 2019 najdete zde klikni na text pod:

Jak vyhledávat pomocí obsahu, platí pro všechny záložky
Na anonymní dotazy (bez jména a emailu) nebude reagováno, budou posílány do spamu.
Nepomáhám s přečtením starých textů, na FB je dost skupin, kde si lidé pomáhají se čtením.

neděle 26. května 2013

Hledáte informace o svých předcích v armádě za I. světové války?

I když je ten článek poněkud staršího data po jeho přečtení se vám ukáže obraz jaké názory panovali po vzniku republiky v otázce vojáků v Rakouskouherské armádě za  I. světové válce.

Dozvíte se zde, že nebyl zájem jakkoliv o osudech a všem co bylo spojeno s vojáky Rakouskouherské armády cokoliv zveřejňovat nebo nějak komentovat. Publikovat. Stát se tvářil jako by nebyli. Naše nová armáda nebyla, v podstatě jí veleli Francouzi, řídili její organizaci, výcvik, zkrátka všechno včetně svých názorů na "Rakušanství" (Francouzi byli dlouhou dobu i správci na Podkarpatské Rusi přičleněné k ČSR v roce 1919). Proto se dnes asi nemůžeme dočkat nálezu vojenských záznamů těch co nebyli legionáři a možná by bylo i zajímavé zkusit zjistit jejich vojenskou minulost v Rakouské armádě (co se o tom nalezne v archivu). V tom případě asi ani nebylo nějak sledováno převzetí, uložen a katalogizace dokumentace od Rakouska pro vzniku republiky. proto se dnes dozvíme, že v archivu se k dané osobě nic nenachází.

Češi bojovali hrdinně za Rakousko-Uhersko, ale první republika to tutlala >>>


Další zajímavé materiály:
  • Masarykova univerzita v Brně, Filozofická fakulta, Historický ústav, Účast českých vojáků na sočské frontě za 1. světové války 1915-1917, (bakalářská diplomová práce) Eliška Papcunová >>>
  • Češi na frontách 1. světové války >>> (O první světové válce a českých a československých vojácích existují mýty. )
  • Podívejte se, jak český voják 1. světové války zachytil život svých druhů >>>
  • Podívejte se, jak český voják 1. světové války zachytil život svých druhů >>> (Jak je vidět nebyl doposud valný zájem o vojáky z  I. světové války pokud nebyli legionáři, tak ty fota jsou pro veřejnost až nyní.)

Žádné komentáře:

Okomentovat