Info

Obsah blogu "Genealogie Hradil" k 26. 05. 2019 najdete zde klikni na text pod:

Jak vyhledávat pomocí obsahu, platí pro všechny záložky
Na anonymní dotazy (bez jména a emailu) nebude reagováno, budou posílány do spamu.
Nepomáhám s přečtením starých textů, na FB je dost skupin, kde si lidé pomáhají se čtením.

sobota 3. května 2014

Sčítání lidu - sčítací operáty a Moravský zemský archív a jeho způsob jejich digitalizace.

Jedno je jisté, sčítací operáty ve všech okresních státních archivech co patří pod Moravský zemský archív jsou nyní nebo v co nejbližší době nepřístupné.

A nebude to tak rychle aby jsme se k nim dostali. 

  • Nejdříve  je příprava na skenování. 
  • Pak pak naskenování a natažení do nějaké databáze.
  • Poslední fáze - zpřístupnění je otázkou, jak a jakým způsobem (možná to bude dost velké překvapení a nevím jestli pozitivní nebo negativní).
Za sebe mohu říci, že se mě podařilo v Hodonínské archívu projít cca 90% toho co jsem potřeboval ze sčítacích operátů projít. Ale potřeboval jsem projít ještě město Kroměříž, ale to bude otázka možná i let než se k tomu dostanu. K bývalému politickému okresu Hustopeče jsem již nyní neměl šanci se dostat jelikož:

Cituji:

Nepřístupné fondy                                                                                              12/11/2012 - 10:01

Z důvodu nevyhovujícího fyzického stavu jsou až do odvolání nepřístupné sčítací operáty z okresu Hustopeče z let 1857-1920, uložené ve fondu NAD 3 Okresní úřad Hustopeče, inv. č. 1133-1349.

Konec citace.                                                                                                              http://breclav.mza.cz/nepristupne-fondy


Do budoucna to bude dobré, že matriky budou zdigitalizovány a nebudou se prohlížením ničit, ale současné bádání to zbrzdí.

A co se týká přístupnosti se mě zdá, že základní právnická poučka v v našich zemích neplatí a výklad práva si každý dělá podle sebe a pokud mu to nevyhovuje tak si jej doslova pokroutí podle sebe. Jak se tak dívám nějak se nechceme znát k:


  1. Nová zákon stejné právní síly neguje starý zákon stejné právní síly.
  2. Jen paragrafy taxativně vyjmenované zákonem stejné právní síly v zákoně stejné právní síly mohou zůstat platit.
  3. Zákon vyšší právní síly neguje zákon nižší právní síly.







Žádné komentáře:

Okomentovat