Info

Obsah blogu "Genealogie Hradil" k 26. 05. 2019 najdete zde klikni na text pod:

Jak vyhledávat pomocí obsahu, platí pro všechny záložky
Na anonymní dotazy (bez jména a emailu) nebude reagováno, budou posílány do spamu.
Nepomáhám s přečtením starých textů, na FB je dost skupin, kde si lidé pomáhají se čtením.

neděle 25. ledna 2015

Meteority a rodinná kronika

Dnes v neděli 25. ledna 2015 od 10:00 hodin byl odvysílán pořad "Toulavá kamera". V tomto pořadu byl zmíněn dopad meteoritického roje před 200 lety na našem území. V té době byli naše země součástí Císařství Rakouského a proto k nám přijeli učenci z Vídně aby vše prozkoumali. Když pak dávali odměnu za nalezené zbytky meteoritů lidé je odevzdávali a přitom byl proveden zápis KDO  a kde jednotlivé kameny nalezl. 

Proto zajímavým příspěvkem do rodinné kroniky by mohla být výpověď vašeho předka při hledání dopadlých meteoritů.

Pořad budou v týdnu opakovat v televizi nebo si jej můžete poslechnout na stránkách České televize zde >>> přímo o dopadu meteoritu u Stonařova začíná po 18 minutě pořadu. Takže nejen zápisy vědecké komise, ale i kroniky o tom píší a v kronikách okolních vsí a měst o tom bude psáno a může se stát, že v zápisu dané události může být uveden i váš předek. 


A jak už to bývá nebude to jen tato jedna událost, ale i řada dalších událostí většího významu, která v zápisech kronik obecních, panských, školních nebo farních může uchovávat i jména vašich předků. Pokud máte tedy možnost nezapomeňte se do začíst. Dají se v nich najít i takové poklady jako jsou nejen popisy válečných událostí, ale i návštěvy vrchnosti a s tím spojená jména místních lidí, zrovna jako živelné pohromy, požáry a další události, ve kterých mohou být jména vašich předků uvedena.

Hodně štěstí v bádání.

Žádné komentáře:

Okomentovat