Info

Obsah blogu "Genealogie Hradil" k 26. 05. 2019 najdete zde klikni na text pod:

Jak vyhledávat pomocí obsahu, platí pro všechny záložky
Na anonymní dotazy (bez jména a emailu) nebude reagováno, budou posílány do spamu.
Nepomáhám s přečtením starých textů, na FB je dost skupin, kde si lidé pomáhají se čtením.

sobota 30. ledna 2021

Otázka, jak zapisovat do programu (evidence) jméno a příjmení

     Čas od času se v diskusích v genealogických skupinách objevuje otázka, jak zapisovat své předky do evidence. Samozřejmě je to spíše otázka individuálního názoru, přístupu, ale i zkušenosti a potřeby hromadné evidence.

     Příjmení i jména jsem sjednotil, ale do poznámky zapisuji tvar zapsaný v matrice.

     Například program Family Tree Builder od MyHeritage umožňuje zapisovat rozšíření pro informace o osobě a tam zapisuji původní tvar příjmení a jména.

     Pokud bych měl v programu hledat nějaké příjmení třeba i s jménem vedené v "originálu" tak nic nenajdu a bude to zdržovat. Jak chcete zapsat člověka, který má pokaždé jiný tvar svého příjmení od narození přes sňatek narození dětí až po úmrtí? A připočtu přes několik tisíc lidí zjistíte problém danou osobu najít a ani taková věc jako nalezení duplicit vám nepomůže, protože pak tam někoho můžete mít víckrát, protože je pokaždé zapsaný v jiném tvaru. Když dnes zadám Košut František tak nemusím řešit různé tvary Kossut, Kossuth, Koschut, Kosßut a tak dále a k tomu Franc, Franz, Franta, František. To se pak opravdu nedá. A takových variant máte mnoho. Ale samozřejmě ti statečnější si to tam nechají ve tvaru, jak je psáno v matrice. Ty já opravdu obdivuji jak se v tom po takových 5-9 tisících lidech ve stromu a pak s několika stovkami lidí stejného (nebo spíše podobného tvaru) příjmení a jména vyznají a nepopletou to.

     Individuální přístup k tvorbě rodokmenu a stromu, plán, co vše chci zpracovat a vyhledat je vysoce individuálními, rovněž forma, jakou to bude zpracováno od papírů, přes různé kartičky po počítačové programy s tím, že vše zůstane doma až po publikování na webu. A z toho vylívá také potřeba jak to zaznamenat.


     Malá ukázka i k dnešnímu dni, jak od jednoho písmene vypadá takový seznam ze stránek KdeJsme cz, a to tam, nejsou historické tvary k jednomu příjmení a je to jen výřez z písmene „K“.



Žádné komentáře:

Okomentovat