Info

Obsah blogu "Genealogie Hradil" k 26. 05. 2019 najdete zde klikni na text pod:

Jak vyhledávat pomocí obsahu, platí pro všechny záložky
Na anonymní dotazy (bez jména a emailu) nebude reagováno, budou posílány do spamu.
Nepomáhám s přečtením starých textů, na FB je dost skupin, kde si lidé pomáhají se čtením.

sobota 9. listopadu 2013

Informace o hotových matrikách a jak to bude dál?


K tomu to tématu bych chtěl říci, že se mi po procházení Rakouských matrik líbí jejich způsob digitalizace. V podstatě mají zdigitalizovány i tzv. živé matriky (zejména ty jež jsou ukončeny, ale stále pro ně platí ochranné lhůty) a zveřejňují jen ty části co již časově nepodléhají ochraně. V podstatě se záznamy dostanou k nahlédnutí po uplynutí ochranné doby a není třeba čekat až bude možno zveřejnit i ten poslední zápis. Poté dojde k tomu, že v dalším čtvrtletí pošle matrika do archivu matriku (to při nejpřijatelnějšímu plnění archivních povinností). Pak se bude muset čekat na digitalizaci. A zde je opět problém, mají v plánu digitalizace archivy vůbec po dokončení digitalizace toho co mají v regálech? A v jakých časových horizontech? Pokud jsem procházel například matriky co zajímají mě tak je to pro mne pasé, protože mnohé matriky z období založení po roce 1875 zpravidla končí někdy po roce 1930. Takže zveřejnění těchto matrik bude až  ...  až ... ani nevím kdy.

No nic budeme doufat, že se to povede a digitalizace pokročí i k dalším knihám jako jsou gruntovnice, kronika a další archiválie.

Toto je informace z Aktualit na ActaPublica:

Matriky SOA v Plzni jsou kompletní!

05.09.2013
S potěšením vám oznamujeme, že Státní oblastní archiv v Plzni ve spolupráci s Moravským zemským archivem již zpřístupnil na webu Acta Publica matriky z Plzeňského a Karlovarského kraje v celém rozsahu od A do Ž.
Zároveň byly doplněny matriky Radnice (RO) 3, Stříbro - okresní úřad 6, Úboč 14, Úherce 43 a 44 a opraveny matriky Křečov 15, Liblín 11, Mýto 10, 19 a 21, Seč, Skalná 2, 27, 29, 38 a 40, Tatrovice 25 a Toužim 38.
V následujících měsících budou ještě opravovány další chyby a špatně čitelné matriky, doplňovány vynechané a restaurované knihy a nové přírůstky.

Opisy matrik

16.08.2013
Do aplikace Acta Publica v části Moravského zemského archivu byly přidány záznamy k opisům matrik, které nahrazují ztracené originály, případně špatně čitelné předlohy. Tyto opisy je v současné době možné studovat pouze v mikrofilmové podobě v naší badatelně. Obrazová data se připravují.

====================================
Třeboňské matriky již dávno hlásili, že dokončili digitalizaci matrik. Jak je to s těmi co jsou poslány do archivu po ukončení digitalizace to nevím. Musím zjistit, zda jsou průběžně digitalizovány jak přichází do archivu nebo je to považováno za ukončené.



1 komentář:

  1. U nás je problém se dostat k záznamu po uplynutí ochranné doby a je třeba čekat až bude možno zveřejnit i ten poslední zápis. Toho se také, zvláště mi starší, nemusíme dožít. Kdo asi tak proti zdravému rozumu napsaný zákon stvořil a schválil? A náprava je v nedohlednu. Tak ten systém v Rakousku můžem jen závidět. Klimeš

    OdpovědětVymazat