Info

Obsah blogu "Genealogie Hradil" k 26. 05. 2019 najdete zde klikni na text pod:

Jak vyhledávat pomocí obsahu, platí pro všechny záložky
Na anonymní dotazy (bez jména a emailu) nebude reagováno, budou posílány do spamu.
Nepomáhám s přečtením starých textů, na FB je dost skupin, kde si lidé pomáhají se čtením.

středa 10. dubna 2019

Kam nejdále jste se dostali v rodokmenu?

     Občas se takto ptají někteří lidé pátrající po svých předcích. Já bych spíše položil jinou a skutečnější otázku: „Jak daleko do minulosti vám dovolily nahlédnout historické dokumenty?“

     Tato otázka by spíše mohla ukázat pravý stav věcí. Ne každá obec má matriky psané od druhé poloviny 16. století. Během Třicetileté války a dalších válečných událostí, živelných pohrom a jiných událostí došlo ke ztrátě mnoha knih matrik. Ne všude bylo započato s vedením matrik ve stejné době. Co se týká gruntovních knih, lánových rejstříků, sčítání lidu podle víry, sirotčích knih, knih dlužníků a dalších různých knih ne všude se dochovali a ne všude se přes ně dá dostat dále do minulosti před matriky. Pokud se tak i stane, mnohdy jsou data tak nepřesná, že maximálně zjistíme, že na daném místě předkové žili, ale něco přesnějšího ne.

     Rovněž se můžeme dostat do úzkých, pokud najdeme někoho, kdo se na naše území dostal jako voják (někteří i celou rodinou) nebo jako doprovod šlechty, která zabrala majetky nekatolické šlechty na našem území po Třicetileté válce jako odměnu od císaře. Nebo se zakoupila v Čechách, Moravském markrabství, nebo ve Slezsku (dnes se můžeme bavit jen o tzv. Rakouském Slezsku). K příchodu a usazení docházelo také u řemeslníků, obchodníků a jiných lidí (s rodinami nebo bez nich). U těchto lidí mnohdy není možné ani zjistit odkud přišli (nedostatečné záznamy v historických knihách a matrikách).

     Další takovou skupinu tvoří utečenci, kteří svá původní působiště opustili z důvodů válečných. Například Charvaté (zhruba od roku 1530), kteří se usazovali na území dnešního Rakouska, Maďarska, Slovenska a Moravy (oboustranně hranice). Kteří v té době prchali před Osmanskou říší. Samozřejmě vše se odehrávalo ve vlnách tak jak Osmané postupovali na sever. A to nebyla jediná vlna, jednalo se o Habány nebo Židy, kteří se také usazovali na našem území. Rovněž změny území Habsburské říše a další dějinné události zapříčinili vylidnění a znovu osídlení různých obcí. Na Hodonínsku to byl např. Čejč osazený Francouzi. Mnohdy šlechta, která se zakoupila v našich zemích a vlastnila rozsáhlá panství např. ve Slezsku nebo Polsku, případně v Uhrách přesídlovala obyvatele na nová panství, kde bylo málo obyvatel a tak se lidí mohli dostat mnohdy dosti daleko od svých původních oblastí a ne vždy se zachovalo v knihách a matrikách odkud přesně byli a tak je mnohdy nemožné dohledat jejich předky (i když by to podle knih a matrik šlo) v jejich původní vlasti).

     A takto by se dalo pokračovat dál a dál.




     Samozřejmě šlechta jako taková má své vlastní záznamy a pokud jste opravdu potomkem šlechty, můžete se dostat dále do minulosti pomocí těchto záznamů. Samozřejmě i tyto dokumenty se mohly ztratit během času, ale protože tyto rody jsou různě spřízněny je snazší jejich historii zrekonstruovat.

     Nebudu-li brát v potaz neschopnost nějakého začínajícího genealoga přečíst nějaké matriky a knihy, tak je to vždy spíše otázka co nám tyto dokumenty dovolí vyhledat. Pro někoho tedy bude úspěch se dostat v matrikách někam do začátků osmnáctého nebo sedmnáctého století, ti šťastnější a není jich mnoho, se mohou dostat v matrikách až do druhé poloviny šestnáctého století (těch matrik nebylo vedeno mnoho a ne všechny se zachovali). Takže taková je skutečnost.


Žádné komentáře:

Okomentovat