Info

Obsah blogu "Genealogie Hradil" k 26. 05. 2019 najdete zde klikni na text pod:

Jak vyhledávat pomocí obsahu, platí pro všechny záložky
Na anonymní dotazy (bez jména a emailu) nebude reagováno, budou posílány do spamu.
Nepomáhám s přečtením starých textů, na FB je dost skupin, kde si lidé pomáhají se čtením.

čtvrtek 11. dubna 2019

Když děláte rodokmen, očekáváte také, že se seznámíte s vzdálenými příbuznými?

     A jak vzdálené příbuzné jste již našli klasickou formou, ne pomocí DNA (o tom později). Přikládám zde tabulku od MyHeritage, kterou používání na ukázání příbuznosti. Tabulku jsem upravil tak aby v každé generaci bylo vidět kolik máme předků, kolečko pro vás je fialové a v červeném rámečku jsou vaši bratranci a sestřenice s číslem o kolikátého bratrance a sestřenici se jedná.

  • ·   V jak vzdálené minulosti máte společného předka s příbuznými, se kterými jste se zkontaktovali?
  • ·         Zjistili jste při výzkumu, že jste neměli vůbec přehled o svých bratrancích a sestřenicích (1)?
  • ·         Jak jste na tom byli před zahájením výzkumu s povědomím o vašich sestřenicích a bratrancích (2) /nazývají se také vlastníci a vlastnice/.
  • ·         Jak daleko jste znali své předky?

o   Po dědečky a babičky?
o   Po pradědečky a prababičky?
o   Nebo dokonce i starší předky?
  • ·         Věděli jste odkud pocházeli rodiny vašich předků a čím se živili?



     Samozřejmě doplňkovou možností je hledání příbuzných pomocí DNA, na území naší republiky samozřejmě tato metoda ještě není tak rozšířená aby mohla přinášet své ovoce, spíše se vám podaří získat informace o lidech, co odešli do zahraničí, nejvíce asi do USA (dnes je tam tato metoda dosti populární). Takže pokud někoho hledáte a myslíte, že odjel někam do zahraničí tak zkuste tuto formu bádání. U nás spíše bude muset chvíli počkat než se ta metoda i tady dosti rozšíří.
     Pokud máte zájem o genetické genealogii vědět více a jste ochotni si zaplatit test DNA a nechat jej v databázi k porovnávání j jinými výsledky testů.

     Skupinu pro genetickou genealogii najdete na Facebooku:


     Pokud se k tomuto tématu chcete vyjádřit, můžete zde to napsat do diskuze zde pod článkem nebo v diskuzích na stránkách FB, twitter a MeWe, kde své články publikuji.




1 komentář:

  1. Tak, svoje nejbližší bratrance a sestřenice z otcovy i matčiny strany samozřejmě znám. Snažím se dostat co nejdále do minulosti, ale z mateřské linie to jde ztuha. Z otcovské linie jsem se dostal nejdále k potomkům bratra mého pradědy (*1846 - 1915).

    OdpovědětVymazat