Info

Obsah blogu "Genealogie Hradil" k 26. 05. 2019 najdete zde klikni na text pod:

Jak vyhledávat pomocí obsahu, platí pro všechny záložky
Na anonymní dotazy (bez jména a emailu) nebude reagováno, budou posílány do spamu.
Nepomáhám s přečtením starých textů, na FB je dost skupin, kde si lidé pomáhají se čtením.

středa 14. října 2020

Věčná otázka, co je lepší výhodnější a podobně

 Stále se zde objevuje jedna a ta samá otázka, i když je položená trošku jinou formou, ale stále se ptá na jedno a to samé. Lidé se stále ptají na to, který program pro genealogii je nejlepší nebo která webová služba je ta nejlepší. Proto jsem se rozhodl udělat tento článek.

 Ovšem na úvod je potřeba si položit základních několik otázek:

1)      Co od tohoto rodokmenu očekávám?

2)      Jakou část rodokmenu chci zpracovat, zda jen otcovskou (případně mateřskou) linii, vývod nebo rozrod celého stromu.

3)      Jaké informace chci získat o svých předcích a příbuzných. Zda jen data a místa narození oddání a úmrtí nebo i další informace.

4)      Zda chci pracovat sám nebo zda chci spolupracovat s více lidmi na jednom stromu. Pokud chci pracovat sám, je výhodnější vše zpracovávat na počítači a dále tyto informace předávat na web, formou synchronizace nebo exportu ze souboru GEDCOM (samozřejmě pokud chci svá data dávat na web). V případě, že chci spolupracovat s více lidmi potom je výhodnější spolupráce přímo na webu ovšem to má svá úskalí, Nemůžete se spoléhat jen sami na sebe a na svá získaná data, musíte důvěřovat tomu, kdo nám přidává data, že je správně vyhodnotil a získal. Já zastávám názor, že když dělat chyby tak jen vlastní, než abych ještě vyhledával a opravoval chyby druhých. Ovšem to záleží na názoru každého a to se musí vyhodnotit každý sám.

5)      Je potřeba počítat s tím že je nutno chránit data žijících lidí a není vhodné vše dávat na web ať je chráněný jak chce. Vždy může dojít k úniku informací a dát. Nehledě na to, že může dojít k napadení webu a i přes různá zabezpečení není stoprocentně zajištěno, že vaše data budou obnovena, i když to firma deklaruje. I pokud vám vrátí peníze tak vaše námaha by přišla v niveč a ztráta takovýchto dat bez zálohy na počítači je nenahraditelná. To je při vašem rozhodování důležité, samozřejmě pokud pracuji doma na počítači nebo na webu je potřeba zálohovat a znovu zálohovat. Osobně si myslím, že dvě až tři oddělené zálohy jsou nejlepším řešením. To není paranoia to je zkušenost, takové poškození harddisku nebo napadení počítače virem, náhodné smazání a podobné jiné radovánky nám mohou udělat na čele velké vrásky.

6)      Co se týká programu a webu je potřeba si nejdříve takové programy nejen prohlédnout v ukázkách, ale i nainstalovat a vyzkoušet si na nich jak se s nimi pracuje Samozřejmě je potřeba se zaměřit i na to zda je v mateřském jazyku nebo ne (protože i různé výstupy jsou pak v cizím jazyku.). Je potřeba také počítat s tím, že většina programu nepracuje stoprocentně se standardem GEDCOM, ale přidává mnohé poznámky / informace různou formou a ty pak v lepším případě budou exportovány do souboru GEDCOM jako poznámky nebo dokonce budou vyexportován jako samostatný soubor. V horším případě může dojít i k tomu, že nedojde k přenosu takové takovýchto informací. U některých programů potom také dochází k tomu, že tyto soubory již nejsou schopný se nahrát do jiného programu (porušena kompatibilita nedodržením standartu GEDCOM). Takže, pokud byste chtěli přejít na jiný program, museli byste vše znovu zadávat, protože ani formátování do souboru GEDCOM by vám nepomohlo. A samozřejmě je také potřeba se podívat na to, zda soubor je schopen pracovat s velkým množstvím lidí a jejich dat.

7)      Samozřejmě každý má svůj způsob práce a každý vám nabídne to co jemu vyhovuje, pokud se budete ptát, ale vy se sami musíte rozhodnout, jaký způsob práce vám vyhovuje a jak chcete zpracovávat daná data.

8)   V současné době je velké množství shod na webových službách, které je potřeba stále kontrolovat a ne je hned propojovat s vlastním stromem, v mnoha případech je to až katastrofální nesmyslné opisování a rozšiřování chyby ve stromech, takže pozor na takové kopírování shod. Doporučuji v tomto případě používat zejména MyHeritage jako takový index a každou takovou informaci si ověřit v matrice. A ještě si k tomu udělat poznámku, kde jste takové informace získali. To znamená, že si udělám poznámku o tom, kdo takový web zpracovává, a pořídím si odkaz k tomuto stromu. 

9)   Zda placená nebo neplacená služba na MyHeritage se zde zase opakuje. Je otázkou co od toho očekáváte, zde velkou přehlídku dat pro celou rodinu, velkou spolupráci mezi příbuznými a podobně. Dále je to otázka dat získaných z různých databází, které nejsou bez úplaty přístupné. Pokud nemáte příbuzné v zámoří, zejména v USA je tato možnost mrháním finančních prostředků. To co tam najdete, najdete i v našich archivních sbírkách a bezplatně. Samozřejmě pokud máte velké množství příbuzných mimo republiku tak může být přístup k těmto datům za úplatu zajímavý. Je pak jen otázkou zda hned platit nebo si počkat na podstatné shromáždění základních dat stromu a pak si zaplatit třeba rok dohledat to co chybí. 

Tady je odkaz na některé programy, používané pro genealogii (samozřejmě je jich více):

https://genealogie-sw.blogspot.com/

 

A tady webové služby (opět je jich více):

www.myheritage.cz

www.Geni.com

www.familysearch.com


Samozřejmě článek nemůže vyčerpat odpověď na tuto otázku, snažil jsem se jen o základní odpověď. Jak se to povedlo posoudí druzí.


Doplněk k možnostem si vytisknout váš rodinný strom :

Co se týká tisku je to spíše otázka jakou kdo má představu jak by měl takový výstup vypadat. Dále je otázkou co chce aby v tom "obrázku" mělo výt vypsáno u každé osoby, jak to má být graficky zpracováno. Kritérií je moc a asi podstatné je jak velké to mý být a aby to nebyl jen nějaký grafický list, ale i přehledný a čitelný graf. A podle toho se bude muset upravit co tam bude a jak velké to bude a z toho pak vyjde i grafika. A to máme každý nastaveno jinak a výstupy pro tisk toho moc programy nesplní. Takže asi buď sám si pohrát s grafikou nebo zaplatit grafika, pokud budeme chtít nějaká pěkné grafické zobrazení. Pokud, ale jde jen znázornění dat tak to je schopen splnit každý program.









Žádné komentáře:

Okomentovat