Info

Obsah blogu "Genealogie Hradil" k 26. 05. 2019 najdete zde klikni na text pod:

Jak vyhledávat pomocí obsahu, platí pro všechny záložky
Na anonymní dotazy (bez jména a emailu) nebude reagováno, budou posílány do spamu.
Nepomáhám s přečtením starých textů, na FB je dost skupin, kde si lidé pomáhají se čtením.

úterý 5. ledna 2021

Jak je to se zapsanými daty narození, při oddání a při úmrtí

Jediné "pevné datum" můžeme brát datum narození / u starších matrik datum křtu. Když docházelo k dalším zápisům tak se většinou zapisovalo podle slovního oznámení (doklady v té době neměli, až v pozdějších matrikách začíná přibývat dokladů, zaslaných z jiných farností a později i státních institucí. V místě se mnohdy spoléhali na to, za jak starého jej považovali a ani nehledali jeho datum narození. I v pozdější době je to vidět, že ve vesnici, kde se narodil a i uzavřel sňatek zapsali jen 23 let místo přesných 23 let 5 měsíců a 7 dní.

Takže někdy je rozpětí mezi udaným stářím a skutečně zapsaným datem narození i klidně +/- 10 v některých případech také více.

Co se týká Křestního jména tam může nastat problém při pozdějším vyhledávání protože mohlo dojít k tomu, že jmenovaný se jmenoval František Josef a jeho bratr dokonce Josef Karel a pokud v pozdějších zápisech byl již uváděn jen jako Josef (František Josef) tedy používali jeho druhé jméno a bratr také jen Josef (Josef Karel) máme o problém více. Ovšem mnohdy stačí pokud ten člověk používal druhé nebo dokonce i třetí (výjimečně i další) to pak si musí člověk dávat velký pozor k do ke komu patří a pokud je to ještě v době kdy se v matrice nezapisovala čísla domů je problém víc.

Dalším problémem může být další jméno, které získal člověk při „biřmování“. Toto jméno v pozdější době mol začít používat a opět máme o další záhadu více. A biřmovací dokumenty nejsou digitalizovány, vedli je na farách, ale později se zasílali na biskupství. Ale kde jsou dnes bude asi další hádanka.

 Naši předkové ani nemohli být moc vynalézaví v pojmenování svých dětí protože jim to určoval církevní seznam křestních jmen (jmen v církevním kalendáři) a tam jak známe bylo mnohé jméno několikrát. Takže ve vesnici to byl samí Jan, Václav, Matěj, Martin, Petr nebo Pavel a u dívek to bylo to samé Marie, Anna, Eva, Kateřina, Klára. A pokud si vezmu, že ani o velkém množstvím příjmení se nedalo mluvit tak máme taky problém při identifikaci manželských párů, kdo, kdy a koho si vlastně bral. V matrikách na Moravě, Slezsku a Čechách se psali rodiče a otec matky ženicha i nevěsty, což nám pomáhá je odlišit. Ale jak píšu i u nich je někdy problém je správně identifikovat. A ve starších matrikách se pak některé údaje zejména u mužů zužují jen na něj, to je pak zase o něco složitější.

Takže z toho plyne poučení „než se rozhodnete někomu některé narození přiřadit tak musíte všechny tyto okolnosti zvážit.

 Já to nakonec vyřešil tak, že jsem si vypal všechny mého příjmení, pospojoval a i když jsem je zatím nepřiřadil, nechal jsem je ve stromu (zvlášť) a až například v další starší matrice najdu spojení tak je spojím a nemusím je dál hledat. Je to rozumné protože jsem tak získal přehled, správně po zařazoval jejich děti a v neposlední řadě díky tomu jsem získal základ pro rozrod. Ten rozrod samozřejmě nemusí dělat každý, ale proč nevyužít ho co již si člověk zapsal a našel. Aspoň vám sedí kmotři, svědkové, později čísla chalup (pozor tady mohlo dojít k přečíslování, nebo šli do jiné chalupy podle práce atd.). Neříkám, že mám vše na 100% chybu může udělat každý, ale tímto způsobem se těm chybám snaží vyhnout.

Samozřejmě další metody zcela jistě existují jak tomu předcházíte vy.



2 komentáře:

  1. Dobrý den, děkuji za zajímavé informace. Známe to asi všichni. Jedna vesnice, pár příjmení a samá Anička a Josef.... Ale co myslíte Marie = Magdalena? Teď mám jeden manželský pár a tam to v matrice narození u jejich dětí slušně střídají. Jednou ji píšou jako Marii, u dalšího dítěte zas je zas napsaná jako Magdalena... Číslo domu sedí, manžel také, takže doufám, že je to stále jen jedna osoba. Děkuji za Váš názor. Jana

    OdpovědětVymazat
  2. No to je dosti obtížné jen tak rozhodnout. Ale spíše ne, ale na druhou stranu taková Máří Magdaléna existovala. A taky jak to vypadá s kmotry, ti se taky střídají podle Marie a Magdaleny? To by pak bylo jasno. Dva páry. A nevím dobu zda byla už psána čísla popisná, to je taky vodítko.

    OdpovědětVymazat