Info

Obsah blogu "Genealogie Hradil" k 26. 05. 2019 najdete zde klikni na text pod:

Jak vyhledávat pomocí obsahu, platí pro všechny záložky
Na anonymní dotazy (bez jména a emailu) nebude reagováno, budou posílány do spamu.
Nepomáhám s přečtením starých textů, na FB je dost skupin, kde si lidé pomáhají se čtením.

pátek 8. ledna 2021

Jak se snažit nedopustit špatně zařadit lidi zařadit do stromu?

       Z toho důvody jsem začal ve vesnici vypisovat všechny lidi stejného příjmení, přiřazovat je jednotlivým rodičům. Jak je přiřadit, když mají většinou jméno Marie, Kateřina, Ana / Anežka a manžel je Antonín, Jan, Jiří nebo Václav. A když je pár příjmení ve vesnici je o problém postaráno.  

       Takže nejprve propojím všechny páry pokud možno pomocí jejich rodičů, čísel popisných a kmotrů. V pozdější době přiřazování dětí napomůže rozdělení podle kmotrů. Kmotři jsou vesměs jen jedni, případně u více dětí se v pozdější době ukáže další pár kmotrů. Samozřejmě není to dogma a pokud byl například někdo moc chudý mohl mít u svých dětí více kmotrů.

        Pro správné zařazení dětí je také potřeba spočítat správnou dobu mezi porody. Pokud tam koliduje rozestup můžete to napovědět nějaký problém se zařazením.

        Pro správné zařazení dětí k rodičům může napovědět i číslo popisné, kde se děti rodili. Ovšem pozor je to jen podpůrná informace, protože ta čísla se mohla měnit kvůli přečíslování, ale ne všichni stále bydleli v jedné chalupě / dome ve městě. Pokud se nechali například najímat tak se klidně mohlo stát, že každá dítě se narodilo v jiném domu. Ale tady mohou napovědět zase ti kmotři.

        Když pak přejdete do další matriky tak najdete další předky i předky těch, které jste zatím nemohli zařadit do vašeho stromu. Což vám v podstatě zajistí přehled o lidech daného příjmení:

a)       Zjistíte sourozence vašich přímých předků.

b)      Rozdělíte nálezy lidí do jednotlivých větví a zatím (než se dostanete do minulosti) oddělíte ty co patří do vaší větve a do dalších „zatím“ nezařazených

c)       Udělá vám to pořádek v lidech ve vesnici a pomůže vám to předejít špatným přiřazením ve vztahu:

a.       Manžel <­­-> manželka

b.       Rodiče <-> potomek

c.       První potomek – to taky může něco napovědět

d.    Například kdy zemřela manželka, zda to dítě pak patří k tomu páru, asi tam bude jiná manželka

e.       Kdy byla svatba – to opět může něco napovědět

f.       Příbuzný >-< nepříbuzný

d)      A v neposlední řadě vám to udělá jakýsi zárodek budoucího rozrodu u celého vývodu.

e)       Rovněž vám to pomůže pokud si necháte udělat test DNA a vy budete řešit propojení vašich rodokmenů.

     Samozřejmě až dokončíte pátrání až na začátek první psané matriční knihy zjistíte, kdo patří do vašich předků a je s vámi propojen příbuzensky v daných obcích. A možná zjistíte tak jako já, že u příjmení Košut (různé verze samozřejmě) se dostali takto až na začátek psaných matrik a v podstatě to vypadá na jednu rodinu, která se asi dá tak jednu až tři generace dozadu před matriky propojit. Takže jen DNA by to prokázala nebo vyvrátila.

     Samozřejmě člověk není bez chyb a nějakou chybu může udělat každá, ale tento způsob může napomoci se vyvarovat chybě špatně propojit manželské páry a pak k nim připojit i děti.

 


Samozřejmě, každý si najde svůj postup a své ověřené postupy. Ale tady bych řekl, že to je takový základ.
Přeji hodně úspěchů v pátrání a bádání.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat