Info

Obsah blogu "Genealogie Hradil" k 26. 05. 2019 najdete zde klikni na text pod:

Jak vyhledávat pomocí obsahu, platí pro všechny záložky
Na anonymní dotazy (bez jména a emailu) nebude reagováno, budou posílány do spamu.
Nepomáhám s přečtením starých textů, na FB je dost skupin, kde si lidé pomáhají se čtením.

neděle 26. června 2022

Jedna z možností jak se spojit s příbuzným, kterého neznáte.

Podle posledních poznatků z mého výzkumu jsem dospěl k jednomu zajímavému poznání. O co se jedná? Všichni jsme se celkem upínáme na publikování našich stromů na některé z webových stránek MyHeritage, Geni, FamilySearch, Ancestry, Geneanet a co já vím jaké všechny lidé používají. Dále lidé používají soukromé stránky k publikování svých stromů. Ovšem je zde jeden a asi i dosti větší problém v tom, že pokud nejste zaregistrovaní na jednotlivých webech tak se tam nepodíváte (snad jen na Geni), to samé je spojené s osobní stránkou jednotlivého badatel (i když na stránku mají přístup vybraní lidé z rodiny). O co mě jde?

Pokud se někdo rozhodne zjistit, zda někdo netvoří rodokmen, v němž jsou také jeho předkové tak toho moc nenajde a stejně tak i málo zjistí. Samozřejmě je to dáno také zákonem na ochranu osobních údajů, protože každý z nás tam má některé žijící lidi a nestojí o to, aby všechna data běhala po světě jen tak, z toho důvodu (a ne jediného) tak zajišťují genealogické weby své stránky a naše data. A v tom je na jednu stranu problém pro ty, co nás hledají. Vezmeme-li v úvahu, že takový/á bratranec / sestřenice tak čtvrtý, pátý a další (samozřejmě +/- posunutí) asi moc neznají, kdo všechno je jejich příbuzný (známe z vlastního bádání) ani neví koho hledat. A pokud nemáme příjmení s nízkým výskytem tak je to spíše náhoda nebo štěstí, že najdete toho správného. A k tomu až ve vyhledání např. Googlu najdete předpokládanou osobu a chcete se tam podívat musíte si udělat účet dané stránky, a to se každému nebude chtít (u starších osob může být důvod i to, že to moc neumí) a tak je hledání ukončeno bez pozitivního výsledku.

Například mě před několika týdny nalezly dvě třetí sestřenice díky tomu, že mám svůj blog a v něm jednu záložku s názvem „Historie rodu Hradil na Čejkovicích“ a zde jsou uváděny některé informace u starších osob (ty co mohu bez problému zveřejnit), ukázky stromů (vývodů a rozrodů), ukázky z Kroniky rodu a některé další informace. Jsou zde seznamy příjmení, které hledám a podobně. A to tyto dvě příbuzné přivedly k mé osobě. Ovšem pozor bylo to hlavně díry tomu, že zjistily, že se na stránkách nalézá jméno jejich prababičky a pradědečka (a dokonce měli povědomí o rodičích té prababičky s jejich jmény). Ovšem jeden problém tam nastal, a to v možnosti spojení, nikde nenašly můj email nebo jiná forma kontaktu. (Vím všichni se snažíme si uchovat svůj email tak aby neběhal o internetu, ale tady to bylo na škodu). Naštěstí má blog možnost mě zaslat přes formulář zprávu, kterou zaslaly a já je již kontaktoval prostřednictvím emailu.

 

Proto přemýšlím nad tím, že neudělám jen seznam příjmení, ale u osob narozených v 19. století a starších seznam jméno příjmení (u provdaných žen rodné příjemní i příjmení za svobodna, ne všichni znají příjmení u žen za svobodna a lépe si vybaví např. tetu Maii Novákovou než Marii Kohoutovou /když toto spojení nikdy neslyšeli/)  a ročník narození (stačí rok, stejně málo kdo zná celé datum tak jim to moc v hledání nepomůže).

 

Nyní jen přemýšlím, kde tuto informaci zveřejním, zda svém blogu nebo na to vytvořím samostatnou stránku (nějakou bezplatnou) nebo oboje. Samozřejmě každý si ji může vytvořit dle svých představ a tam kde mu to bude vyhovovat. Ovšem jedno je jisté může nám to pomoci v navázání kontaktu s příbuznýma.

 

Já už díky tomu získal nejen kontakt s příbuznýma, ale větší množství historických fotografií i s popisem kdo se na nich nachází, doplnění informací jak u starších osob, tak dnes žijících, opravení a doplnění informací. Dále se díky aktivitě mých sestřenic podaří získat informace nejen od jejich bratranců a sestřenic, ale i od jejich vlastníků a vlastnic (druhých bratranců a sestřenic). A tím to nekončí, díky tomu, že udržují styky i s příbuznými v zámoří tak již má některé informace i od těchto příbuzných. Dohodnul jsem se s nimi, že mě příbuzným představí a seznámí je s mou prací v oblasti rodinné genealogie. Předpokládám, že tento postup mě spíše otevře pomyslné dveře k těmto lidem a nebudu si muset napřed budovat oboustrannou důvěru (je to pochopitelné, že se lidé spíše „otevřou“ někomu, kdo je jim představen).

 

Snad jsem to napsal alespoň trochu srozumitelně a vy pochopíte co jsem vám tímto článkem chtěl říci. Samozřejmě je to můj návrh, někdo má možná jiný způsob, jak si to zařídí. Pokud to zkusíte tak vám přeji hodně úspěchů a nových kontaktů.


Tady je možná ukázka tabulky:



 V některých případech je také možné použít například určitou část vývodu nebo rozrodu.  (Zejména tam, kde potřebujete někoho najít.):

Vývod


Rozrod





Žádné komentáře:

Okomentovat