Info

Obsah blogu "Genealogie Hradil" k 26. 05. 2019 najdete zde klikni na text pod:

Jak vyhledávat pomocí obsahu, platí pro všechny záložky
Na anonymní dotazy (bez jména a emailu) nebude reagováno, budou posílány do spamu.
Nepomáhám s přečtením starých textů, na FB je dost skupin, kde si lidé pomáhají se čtením.

pátek 19. srpna 2022

Není otázkou, který program pro genealogii je nejlepší, ale který nám nejlépe vyhovuje.

     A každému vyhovuje něco jiného včetně záznamů na papír  a všelijaké způsoby záznamu na papíru a v různém rozsahu. A každý časem zjistí, že ten záznam na papír je také nutný.

     Já si myslím, že se nedá poradit jak a v čem si data ukládat. Každý, kdo tady napíše co používá tak to tak dělá protože se nějakým procesem dopracoval k tomu svému programu, aby splňoval jeho představu co od programu očekává a jak se mu sním pracuje. A stejně tak se asi nedopracujeme stejného názoru na žádný program, protože vždy tam budou nějaké požadavky dle našich představ, které nesplňuje.

     Mě zatím nejvíce vyhovuje program „Family Tree Builder od MyHeritage“, pozor nezaměňovat s webovým rozhraním na webu MyHeritage, to jsou dvě rozdílné věci. V FTB můžete tvořit a mít to jen v PC a když chcete tak dle podmínek MyHeritage to můžete exportovat na web.

     Na webu MyHeritage mám několik malých stromů, abych našel nějakou shodu a tam dávám jen minimum dat a většinou bez fotek.

      Dále se hodí například FTB pro vytvoření Rodinného arch

     Ukázka Rodinného archu:

Ukázka detailu Rodinného archu jedné osoby (dá se nastavit co vše chcete exportovat do výpisu, včetně poznámek):

     Dále používám program GenoPro, pro lepší přehled celého stromu mám již pře 14 tisíc lidí v rozrodu a stále to roste a tento program mě pomáhá to udržet po kupě a nerozšiřovat to kam to nemá jít. A pokud někomu posílá část ukázky větve je to dle mě přehlednější.

 

 Jak vidíte tak se dá krásně graficky zdůraznit:

·         Pokrevní linie třeba červenou barvou, 

·         Červené rámečky značí, že se kliknutím na danou osobu (v programu) dá přejít na další list a tam bude pokračovat další list s pokrevní linií

·         Černé rámečky zase značí přechod na vedlejší větve rodiny

·         Hnědá spojnice značí například rozvod

·         Modré čárkované rámečky s popisem 5SB značí kolikátý je to bratranec nebo sestřenice případně 5pBS značí poloviční bratrance a sestřenice

·         Rámeček s věncem a překřížení mečem a přeslicí značí vymření této větve

·         Červená zámeček se zeleným podkladem značí, že se jedná o stranu s pokrevní linií a jméno značí, kdo tuto stranu začíná

·         Zelený rámeček doplňuje popis strany, pro lepší organizaci o koho se jedná

·              Samozřejmě mám tam několik svých dalších pomůcek pro zlepšení co program přímo neobsahuje, ale umožňuje. Ale tady nechci rozebírat celou svou doplňkovou legendu pro tento program.

 

     Dále používám program ve free verzi RootsMagic pro jeho schopnost prohledat během krátkého času shody na FemilySearch, což mě pomůže se podívat na to správné místo a zjistit zda tam ta data odpovídají mému stromu a mým potřebám. Najde nejen lidi co jsou k nalezení v běžném vyhledávání, ale také ve stromech co tam lidé vytváří.

 

     Pro GenoPro a RootsMagic používám jen vygenerovaný soubor GedCom z FTB. Hlavní program je pro mě FTB, dá se do něj vložit velké množství informací ke každí osobě a pak je vygenerovat a použít například při tvorbě Rodinné kroniky.

 

Ale každý si musí vybrat to co mu vyhovuje a co preferuje a také jaký cíl si položí v tvorbě rodokmenu. Zda jen otcovská linie, vývod nebo jen nějaká část a jen data N-O-Z nebo více, nebo dokonce rozrod celého vývodu, tam se již o tisíce lidí a práci do konce života.

Žádné komentáře:

Okomentovat