Info

Obsah blogu "Genealogie Hradil" k 26. 05. 2019 najdete zde klikni na text pod:

Jak vyhledávat pomocí obsahu, platí pro všechny záložky
Na anonymní dotazy (bez jména a emailu) nebude reagováno, budou posílány do spamu.
Nepomáhám s přečtením starých textů, na FB je dost skupin, kde si lidé pomáhají se čtením.

úterý 5. června 2018

Co zpracovávat v rodinném stromu?


     Samozřejmě je otázkou jaký máte cíl ve vašem bádání, jakou část rodinného stromu chcete zkoumat. To záleží zcela na vás. Samozřejmě nejsložitější je rozrod otcovské linie, u mužů je to ještě lehčí – hledáte stejné příjmení, u žen se s každým sňatkem mění to je složitější hledání. A pokud zkombinujeme Vývod předků a rozrod se všemi potomky s jejich manželkami a manžely a dětmi tak se nám to nastřádá. Ale toto všechno záleží na vás, jak se rozhodnete, co vše budete hledat a zpracovávat. Někteří lidé zpracovávají i rozrod u jiné linie než u otcovské, například některé babičky nebo pradědečka, možností je nepřeberně a záleží jen na nás, co si zpracujeme a v jakém rozsahu co do lidí tak i informací co o nich shromáždíme.
     Vzhledem k tomu, že děti z druhého manželství pokud se oženil znovu muž nesou stejné příjmení a jejich potomci mužského rodu to jméno ponesou dál tak je všechny zapisuji. Pokud se příjmení netýká valné většiny chalup v dědině (což není můj problém) tak je zapisuji všechny. Jsou to příbuzní a pokud dojde na další generaci tak pak člověk může mít problém aby se v potomstvu vyznal (těch jmen mužů nebo žen se používalo velmi málo a tak stejné bylo běžné).
     Proto jsem se rozhodnul pro rychlejší a přehlednější práci, všechny tyto linie sledovat a zapisovat u nich základní data matrika N-O-Z. Vždyť ty děti měli někdy lepší vztahy s polorodými sourozenci než se sourozenci. Například já mám telegramy z Vídně s přáním k sňatku dědy a babičky jen od polorodých sourozenců. A tak bych mohl pokračovat dál.
    Rovněž mám přehled tady na Jihovýchodě Moravy o všech zjištěných Hradilech, co vím, že nepatří k nám do rodu. Mnohdy se někdo dostal dále od rodné vesnice a pak mě to opět dělalo problémy a tak jsem je rovněž zmapoval. Je to rychlejší než ztrácet čas s hledáním kam patří, když se najednou někde objeví například svatba a já nevím, odkud došel, protože se nepíše místo narození, ale předešlé působiště a to může dělat problém se ztotožněním osoby a jejím přiřazením nebo jejím vyřazením, že nepatří do rodiny.
     Jsou i takový co zpracovávají historii stavení ve kterých žili jejich příbuzní určitou dobu a podobně. Nebo zpracovávají stručné rodokmeny celý vesniček nebo historii domů ve vsi. Zkrátka iniciativě se meze nekladou a pokud to někoho baví a obohacuje jej to tak v tom nevidím problém.




Žádné komentáře:

Okomentovat